DietaPorady

Czy węglowodany wpływają na demencję?

0

Demencja rośnie. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obecnie cierpi na nią około 47 milionów ludzi i oczekuje się, że liczba ta wzrośnie do prawie trzy razy więcej w ciągu 30-35 lat.

Co to jest demencja? Jest to choroba specyficzna, objawiająca się pogorszeniem pamięci, upośledzeniem funkcji społecznych i zmianą myślenia, która jest na tyle poważna, że ​​wpływa na codzienne czynności. Co powoduje demencję? To duży temat dyskusji i badań. Wiele czynników ryzyka wywołujących demencję jest związanych z dietą i stylem życia. Jednym z tych czynników ryzyka jest cukier / węglowodany w diecie i poziom cukru we krwi.

Cukier we krwi może skurczyć mózg. Coraz więcej badań wskazuje, że podwyższony poziom cukru we krwi może zwiększać ryzyko demencji. Należy zauważyć, że „podwyższone” stężenie cukru nie jest wyłącznie odpowiedzialny za to ryzyko, ale w przypadku poziomu cukru we krwi w umiarkowanym do wysokiego „normalnego” zakresu mogą wystąpić zmiany w fizycznej strukturze mózgu, które wpływają na pamięć i funkcje poznawcze. Hipokamp jest częścią mózgu odpowiedzialną za pamięć, w szczególności za tworzenie nowych wspomnień (a tym samym za zdolność uczenia się nowych rzeczy). Wykazano, że hipokamp ulega atrofii (degeneracji) u osób z wyższym poziomem cukru we krwi. Hemoglobina A1c (miara średniego poziomu cukru we krwi w ciągu ostatnich trzech miesięcy) jest również związana z rozmiarem / kurczeniem się mózgu. Przy idealnej hemoglobinie A1c (4,6-5,2%) mózg kurczy się o 0,025% rocznie, w porównaniu z hemoglobiną A1c wynoszącą 5,9-6,5% (stan przedcukrzycowy) ponad dwukrotnie.

Niektóre badania wykazały, że dieta bogata w węglowodany może nawet czterokrotnie zwiększyć ryzyko wystąpienia zaburzeń pamięci. Dlaczego to się dzieje? Podobnie jak w cukrzycy typu 2, może się zdarzyć, że gdy mózg jest narażony na zwiększony poziom cukru i insuliny, staje się mniej wrażliwy (insulinooporność) i wyłącza szlaki sygnałowe, co z kolei upośledza pamięć, zdolność mózgu do myślenia i ostatecznie może powodować uszkodzenia do mózgu.

Czy wszystkie węglowodany są złe? Nie, Twój mózg potrzebuje glukozy i jest głównym użytkownikiem glukozy w organizmie. Włączenie niektórych węglowodanów złożonych do diety może być korzystne dla zdrowia mózgu. Proste cukry i węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi szybciej i znacznie wyżej, dlatego są produktami wyższego ryzyka.

Genetyka i styl życia

Previous article

Kwasy omega 3

Next article

Comments

Comments are closed.

Popular Posts

Login/Sign up