Czego lepiej nie jeść?

Trzymaj się z dala od tych potraw, a poczujesz się lepiej! Tak jak ważne jest, jaki olej lub benzynę wlejesz do samochodu, to samo dotyczy Twojego ciała. Nie pozbywaj się całkowicie pewnych składników, lecz postaw na te wyższej jakości.

Częściowo uwodornione oleje to tłuszcze, które są trochę jak plastik. Plastik jest praktycznie niezniszczalny – także w naszych ciałach. Oznacza to, że żywność przygotowana z uwodornionych tłuszczów nie zepsuje się ani nie zestarzeje tak szybko. Niestety, te oleje znajdują się w większości przetworzonych i fast foodów, większości wypieków kupowanych w sklepach, a także margarynie, serze, niektórych masłach orzechowych itp. Krótko mówiąc – wiele produktów spożywczych, które stoją na półkach naszych supermarketów.

Napoje gazowane są uosobieniem pustych kalorii. Te produkty dostarczają tylko kalorii, ale nie mają wartości odżywczej. Co gorsza, dostarczają ogromną dawkę cukru (10-12 łyżeczek w puszce) lub dużą dawkę sztucznych słodzików (aspartam, sukraloza, sacharyna czy acesulfam). Sztuczne słodziki są powiązane z objawami neurologicznymi, takimi jak drażliwość, bóle głowy, problemy behawioralne, a nawet drgawki u niektórych osób.

Rafinowany cukier i wysokofruktozowe syropy kukurydziane – ekstrakcja naturalnych cukrów z ich bazy pokarmowej (sacharoza z trzciny cukrowej lub syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy z kukurydzy) usuwa wszystkie składniki odżywcze, w tym te same minerały i witaminy, które są potrzebne organizmowi do metabolizmu. Dlatego cukier wypłukuje organizm ze składników odżywczych, a to często prowadzi do ochoty na więcej cukru, podczas gdy organizm szuka brakujących składników odżywczych. Cukry te prowadzą do otyłości, próchnicy zębów, braku równowagi poziomu cukru we krwi i osłabienia układu odpornościowego.